Mielipide: Ei tuhannen oppilaan Hatsalalle

13.4.2021

Kuopion kouluverkkokeskustelu käy kuumana juuri nyt. Koilliseen kantakaupunkiin on palautettava Kalevalan yläkoulu.

Keskusta-alueella on selkeästi tarve kolmelle yläkoululle. Näin voidaan estää yli tuhannen oppilaan jättikoulu. On tutkittu, että oppilaat eivät identifioidu ylisuuriin kouluihin ja sillä on vaikutuksia koulun työrauhaan.

 Kuopiossa täydennysrakennetaan voimakkaasti keskusta-aluetta. Aivan viime vuosina on havaittu, että lapsiperheet hakeutuvat aikaisempaa useammin keskusta-alueelle. Tämä on havaittavissa täysinä päivähoitopaikkoina ja alakoulujen ylitäyttönä. Viime vuonna päätettiin Niiralan alakoulun käyttöönottamisesta. Myös ruutukaavan ympärillä olevissa kaupunginosissa Niirala, Puijonlaakso, Linnanpelto, Männistö ja Itkonniemi alakoulut ovat täynnä, Savilahti vielä omana suurena kehityskohteena tähän päälle.

Näin ollen on selvää, että keskusta-alueen yläkoulupaikkoja on lisättävä. Keskusta-alueelle sopii vallan hyvin kolme yläkoulua. Minna Canthin koulu varmasti jatkaa, mutta se tulee lähivuosina peruskorjausikään. Hatsalan yläkoulun sijoittamisessa ja uudistamisessa on haasteita. Ratkaisu ei kuitenkaan voi olla, että muodostetaan yli 1000 oppilaan jättiyläkoulu. Koillisella kaupunkialueella on tyhjillään Kalevalan yläkoulu. Vuoden 2014 päätös Kalevalan yläkoulun lakkauttamisesta on jälkikäteen todettu huonoksi ja huonosti valmistelluksi. Tuon päätöksen korjaaminen voidaan vielä tehdä: kunnostaa Kalevalan yläkoulu ja ottaa se uudestaan koulukäyttöön.

Kaupunkia täydennysrakennetaan ja lapsimäärä kasvaa keskustassa ja sen lähialueilla. Kaupungin palvelurakennetta suunnitteleva työryhmä on passiivinen. Se ilmoittaa, että pitää odottaa seuraavaa väestöennustetta, joka on tulossa ilmeisesti syksyllä 2021. Palveluverkoston kokonaisvaltainen tarkastelu vaatii todellakin mahdollisimman tarkkaa ja päiväntasaista väestöennustetta sekä kaavoitustilannetta. Tällä hetkellä joudumme koko ajan käsittelemään yksittäisten palvelujen ja koulujen tilanteita.

Väestöennuste tuo varmasti uutta tietoa keskusta-alueen ja sen lähiympäristön kehityksen tilanteesta. Mutta jo tällä hetkellä voimassa olevien päätösten perusteella tiedetään, että em. alueiden lapsimäärä kasvaa. Palveluverkostopäätöksissä tulisi katsoa useamman vuosikymmenen päähän. Tällä aikajänteellä koillisen kantakaupungin täydennysrakentaminen on edennyt jo varsin pitkälle. Palveluverkoston on syytä kattaa siis Linnanpelto, Männistö, Itkonniemi, Saarijärvet ja Kelloniemi. Nämä alueet tarvitsevat ja ovat oikeutetut yläkoulun sijoittumiseen alueelleen.

Jussi Hakala
Kuntavaaliehdokas