Mielipide: Lotto ei kannata

21.4.2021

Nilsiään tipahti Loton historian suurin voitto. Onnittelen voittajia. Savon Sanomissa (13.4.) asiaa ja kyläkaupan tunnelmia käsiteltiin ykkösuutisena aukeaman verran.

Elämänmakuinen voittajatarina on Veikkaukselle parasta mahdollista mainosta. Todennäköisesti Lottoa pelataankin lähiaikoina näillä nurkilla normaalia enemmän. "Kun kerran noin lähelle sattui, miksen minäkin voisi voittaa", ajattelee moni.

Ja tottahan se on. Sinäkin voit voittaa päävoiton. Mahdollisuus vain sattuu olemaan jonkin verran heikompi kuin yksi 18 miljoonasta.

Saman päivän lehdessä Jukka Oksaharju kolumnissaan ihmetteli suomalaisten vähäistä innostusta sijoittaa. Perinteillä lienee merkitystä. Suomalaiset ovat Veikkauksen tehokkaan markkinoinnin ansiosta lottokansaa. Oksaharju tarjoili lääkkeeksi talousopetuksen lisäämistä kouluissa.

Veikkaus palauttaa pelaajille Lottoon sijoitetuista rahoista voittoina 41,1 prosenttia. Vertailtaessa pelkästään erilaisia uhkapelejä toisiinsa, tämä on pelaajan kannalta erittäin vähän.

Vielä noita lukuja surullisempi kohtalo on valtaosalla lottoajista, sillä voittoina jaettavasta rahasta ei päädy murusia enempää muille kuin päävoittajille. Käytännössä keskivertopelaaja ei saa koskaan kovasta yrittämisestä huolimatta päävoittoa ja panoksista palautuu jokunen prosentti.

Erilaisten sijoitusrahastojen kulut ovat viime vuosina laskeneet. Näihin pääsee kiinni hyvin pienellä pääomalla, esimerkiksi kymmenellä eurolla kuussa. Tuotto-odottama kulujen ja verojen jälkeen voi olla noin viisi prosenttia.

Laittamalla viikoittainen kymppi loton sijasta sijoitusrahastoon 50 vuoden ajan, kasassa on lopulta yli satatuhatta euroa. Toki tämä ei ole yhtä jännittävää kuin jokalauantainen haaveilu, mutta kurinalainen sijoittaminen on varma tapa kerätä varallisuutta.

Jos suomalaisista tulisi lottokansan sijaan sijoittajakansa, kasvattaisi se sekä kansalaisten että koko kansantalouden vaurautta. Tästä voisi todeta Veikkauksen mainoslauseen tavoin: Suomalainen voittaisi aina.

Oksaharjun ehdotus talousopetuksen lisäämisestä kouluissa on kannatettava ajatus. Kuopiossa tätä tulee alkaa edistämään.

Sen sijaan, että tavoittelee äkkirikastumista kerran viikossa, suosittelen seuraavaa: uskalla vaurastua hitaasti kerran elämässä.

Joni Liimatta
Kuntavaaliehdokas
Verotarkastaja, entinen pokeri- ja vedonlyöntiammattilainen