Mielipide: Myös metsästys- ja reserviläistoiminta ansaitsevat sopivia harrastustiloja

17.4.2021

Ammunta on yksi tärkeimmistä toimintamuodoista, joita mm. reserviläisjärjestöihin liittyvät uudet henkilöt haluavat harrastaa. Hyvä ampumataidon ylläpitäminen on reserviläisille ja sitä tehden Suomen maanpuolustukselle ensiarvoisen tärkeää.    

Nostan esille tämän seikan ja siihen liittyvän huoleni, koska ampumaratojen määrä on supistumassa Kuopiossa. 

Linja-autoaseman alakerrassa sijaitseva ruutiaseiden sisärata-ammuntarata (pistoolirata) tullaan sulkemaan tämän vuoden loppuun mennessä. Kuopion kaupunki on irtisanonut kyseisen tilan vuokrasopimuksen 16.12.2020. 

Lisäksi Raasiossa Siilinjärvellä sijaitseva ampumarata suljetaan ensi kesänä. Ympäristölupa on voimassa 1.1.2022 asti, mutta nähtävästi radan siivous alkaa jo noin puolta vuotta aiemmin? Vastaavanlainen ulkorata on jo käytettävissä Heinjoella, mutta siellä ei vielä tässä vaiheessa ole vastaavanlaisia toiminnallisen ammunnan (SRA - Sovellettu reserviläisammunta) paikkoja, kuin mitä on ollut käytettävissä Raasiossa. 

Jotta sekä reserviläiset, metsästäjät sekä paikalliset ammuntaseurat (KAMS ja KUAS) ja niiden lukuisat jäsenensä voisivat jatkossakin harrastaa turvallisesti sekä ohjatusti ympäri vuoden erityyppisiä ammuntoja, tulisi kaupungin edesauttaa pikaisesti uuden sisäradan perustamisessa / tilojen etsinnässä. Lisäksi Heinjoen ammuntaradan toiminnallisuuttaa tulisi laajentaa.  

Ei ole missään nimessä suotavaa, että ammunnan harjoittelu ja harrastaminen näivettyvät tilojen puutteen vuoksi. Huonoimmassa tapauksessa jotkut henkilöt saattavat siirtyä ampumaan ei virallisille soramontuille, joissa valvonta ja turvallisuus eivät ole taattuja. Tämä toiminta on ehdottomasti tuomittavaa, eikä sellaista tule sallia!

Aktiivisen reserviläisenä tulisin päätöksenteossa ajamaan mm tällaisia asioita, joilla edesautetaan eri harrastusten mahdollistamista Kuopion seudulla, mikäli minut valitaan kuntavaaleissa kaupunginvaltuustoon.

Matti Kauppinen
Kuntavaaliehdokas
Hallituksen jäsen, Kuopion Reserviläiset ry