Mielipide: Turvataan Kuopio - koulutuksella ja yrittäjyydellä hyvinvointia

7.5.2021

Kuopio on hieno ja monipuolinen kaupunki elää, asua ja työskennellä. Kaupunkiamme on kuitenkin kehitettävä jatkuvasti, mutta maltilla. 

On kaksi elintärkeää asiaa, joihin tulee panostaa, jotta Kuopio on todellakin hyvän elämän pääkaupunki.

Resepti on yllättävän yksinkertainen: koulutus ja yrittäjyys.

Koulutus, sen laadun ja tason kehittäminen on turvattava kaikilla koulutusasteilla varhaiskasvatuksesta alkaen. Osaamisen, kasvun ja kilpailukyvyn pohja luodaan koulutuksella.

Kuopion elinkeinoelämän monipuolistamiseksi tarvitsemme lisää uusia, kasvuhaluisia yrityksiä. Niiden kehittymisen eteen voimme vielä tehdä paljon kaupungin, rahoittajien ja eri toimijoiden yhteistyönä.

Kiteytettynä kyse on: yrittäjyyden ja uusien liikeideoiden, innovaatioiden kehittämiseen panostamisesta, yritysten toimintaedellytysten varmistamisesta ja yritysten omistajanvaihdosten vauhdittamisesta.

Yksi keino on myös yrittäjyyskasvatuksen vieminen koulujen ja opetuksen arkeen. Yrittäjyyskasvatus on enemmänkin kansanlaistaitojen harjoittelua kuin vain yrittäjyyteen kannustamista. Ne ovat taitoja, joita kaikki tarvitsevat elämässään, oli yrittäjä tai ei.

Mitä konkreettisesti tulee tehdä? Esimerkiksi on satsattava enemmän opettajien ja koulujen vastuuhenkilöiden pedagogiseen koulutukseen ja opetuksen olosuhteisiin. Pienemmät lähi- ja etäopetuksen ryhmäkoot mahdollistavat yksilöllisemmän opetuksen ja ohjauksen. 

Lasten ja nuorten tukiverkossa ei tule olla aukkoja. Kuopiossa on jo liikaa nuoria, joilla ei ole suuntaa elämässään. Meillä ei ole varaa yhteenkään hukkaan menevään elämään. 

Kuopion investointeja on tasapainotettava ja velkaantuminen pysäytettävä. Vakaalla taloudella taataan parhaiten hyvinvointipalvelujen riittävyys, laatu ja kehittyminen. 

Kun yrityksillä menee hyvin, luo se myös vahvan lähtökohdan kaupungin kehittyvälle ja tasapainoiselle taloudelle. 

Hyvin hoidettu talous varmistaa Kuopion palveluiden monipuolisen ja korkean tason kaikilla toimialoilla.

Koulutus X Yrittäjyys = Hyvinvoiva Kuopio.

Kaija Sääski
kuntavaaliehdokas
yrityspalvelujohtaja

Olen toiminut Pohjois-Savon ja Kuopion ammatillisen korkeakoulutuksen lehtorina, kehittäjänä ja johtajana 30 vuotta. Olen myös Valamon opiston johtokunnan jäsen ja Suomen ortodoksisen kirkkomuseon säätiön hallituksen jäsen (RIISA – Suomen ortodoksinen kirkkomuseo).