Mielipide: Kuopiossa on panostettava talviuintimahdollisuuksiin

17.5.2021

Olen harrastanut talviuintia useita vuosia Kuopion talviuimareissa. Harrastuksesta tulleet terveyshyödyt ovat omasta kokemuksestani aivan kiistattomat, samoin kuin useat muut seuran jäsenet ovat todenneet. Talviuinnin vaikutuksista on myös runsaasti tutkittua tietoa sen terveyttä ja hyvinvointia edistävästä vaikutuksesta.  

Talviuinnista on tullut niin suosittua, että Kuopion talviuimareissa on noin 1200 jäsentä. Jäsenistö koostuu kaiken ikäisistä harrastajista. Seuralla on käytössään kaksi saunaa, Sorsasalon ja Väinölänniemen saunat, jotka ovat jo nyt  liian pieniä jäsenmäärään nähden. Tästä syystä seura on joutunut sulkemaan ovensa sekä uusilta jäseniltä että vierailevilta uimareilta (tietysti myös koronalla on ollut osansa tässä). 

Kuopion talviuimareiden  tahtotila olisi avata seura kuntalaisille ja vierailijoille, jos tilat vaan mahdollistaisivat sen. Karkeiden arvioiden  mukaan seuran jäsenmäärä kasvaisi  yli 2000 jäseneen ja lisäksi vierailijoilla nopeasti, jos käyttökelpoiset tilat saataisiin seuralle järjestettyä. 

Kuopio on ilmoittanut olevansa hyvän elämän pääkaupunki ja  talviuinnin harrastamisen mahdollisuuden kehittäminen kuntalaisten käyttöön olisi sen strategian mukaista. Kuopion on otettava isompaa roolia talviuinnin  kehittämisestä  kuin mitä se on tähän asti tehnyt. 

Monissa muissa Suomen kaupungeissa ja kunnissa näin on jo tehty. Jokainen euro talviuinnin harrastamiseen tuottaa moninkertaisen tuoton terveyteen ja hyvinvointiin sekä samanaikaisesti pienentää terveydenhuollon kuluja.

Kuopio on hyvän elämän pääkaupunki - siitä pidetään kiinni.


Petri Honkanen
Kuntavaaliehdokas
Logistiikan opettaja, yrittäjä