Mielipide: Onnellinen Kuopiossa

26.5.2021

Suomi on neljättä vuotta peräkkäin maailman onnellisin maa, käy ilmi YK:n Maailman onnellisuusraportista (The World Happiness Report). Samoihin aikoihin Kuopio nimettiin toiselle sijalle vetovoimaisuuden perusteella maassamme.

Onnellisuus tarkoittaa taatusti eri asioita eri ihmisille. Onko onnellista asua Kuopiossa. Onnellisuus lienee tapa katsoa maailmaa. Millaista onnea Kuopiosta löytyy?

Ainakin me tavoittelemme sellaista kaupunkia, mikä on paras paikka niin lapsille kuin vanhuksille. Sillä mitä paremmin kuopiolaiset voivat, sitä onnellisempi ja vetovoimaisempi on myös kaupunki. Moni asia Kuopiossa on tällä hetkellä erittäin hyvin, siitä kertoo esimerkiksi korkea asukastyytyväisyys. Viihtyisä asuinympäristö ja turvallisuus luo onnellisuutta asukkailleen.

Kaupungissamme kehitetään kaupunkikeskustaa ympäristön viihtyisyyttä ja tapahtumia lisäämällä. Kuopio laajenee uusiin asuinalueisiin antaen ihmisille mahdollisuuden valita mieluisen asuinympäristön. Savilahti kasvaa vilkkaasti valon kaavan mukaisesti. Kuopio on sopivan kokoinen kaupunki, tänne pääsee hyvin eri ilmansuunnista ja täältä pääsee matkustamaan maassamme ja ulkomaille.

Kaupungissa on tarjolla kulttuurin eri muotoja museoiden, näyttelyiden ja tapahtumien muodossa. Kaupunkimme kulttuuritarjonnasta löytää jokainen onnen pipanoita. Taiteen ja kulttuurin merkitys ihmisten hyvinvoinnille ja onnellisuudelle on kiistaton.

Kuopio on tunnettu luontoarvoistaan, vireästä maaseutualueestaan omaleimaisine keskuksineen, mutta on samalla myös urbaani elävän ja monipuolisen kulttuurin kaupunkikeskus. Täällä on vihreyttä ympärillämme. Pyöräillen pääsee mustikkaan tai sienestämään. Vesistöä on joka puolella, puhdasta sellaista. Jos haluaa korkeammalle tähyämään Kallavettä saarineen, on helppo nousta Puijolle. Kun haluaa pulahtaa järveen kesällä tai avantouinninaikaan, on sekin mahdollista aivan kaupunkikeskustassa.

Tori on mualiman paras paikka, missä lupsakkaat ihmiset tapaavat toisiaan. Kaupungissa on myös korkeimmalla sarjatasolla kilpailevia urheiluseuroja, joiden kannattajat löytävät niin jännityksen kuin onnellisuutensakin otteluista. Kuopio on monipuolinen koulukaupunki. Opetusta saa korkeakouluista lasten käsityökouluun saakka.

Kaupunkimme terveyspalvelut vastaavat niin kaupunkilaisten kuin laajemmankin alueen ihmisten hyvinvoinnista. Asukkaiden onnellisuutta lisää taatusti kaupungin tahtotila olla terveys-, ympäristö- ja hyvinvointiosaamisen edelläkävijä.

Jotta Kuopio voi kehittyä, on sillä myös oltava uudistuva ja kansainvälinen elinkeinoelämä sekä hyvä yritysilmasto. Kuopio on laajan alueen kasvuveturi ja tekee yhteistyötä alueen kuntien ja sidosryhmien kanssa.

Visionamme on olla ”Hyvän elämän pääkaupunki”. Hyvää elämää ilmentävät terveys, alueen elinvoima ja arjen rikkaus.

Tommy Taberman:

Onnellinen on se ihminen,

joka osaa nauttia pienistä asioista,

arkipäiväisistä tapahtumista.


Eija Vähälä
Opetusneuvos
Kuntavaaliehdokas